Elämme tekoälyvallankumouksen aikaa
Tekoälyjen sanotaan olevan suurempi teknologinen mullistus kuin internetin aikanaan. Yritykset ovat hyödyntäneet tekoälyratkaisuja laajemmalti tuotteissaan ja toiminnassaan meillä Suomessakin jo reilut kymmenen vuotta. Suurempaan yleiseen tietoisuuteen tekoäly nousi kuitenkin vasta huippusuositun Chat GPT -tekoälyn julkistuksen jälkeen. Chat GPT on maailman historian nopeimmin käyttäjiä kerännyt sovellus. Kahdessa kuukaudessa ChatGPT oli kerännyt jo 100 miljoonaa käyttäjää, miljoona tuli kasaan jo viidessä päivässä.

Käytännön sovellukset – esimerkit – käyttöönotto – integraatiot
Kuinka Punos Mobile voi auttaa teitä tekoälyn hyödyntämisessä? Voimme sopia yhteisen ajan ja innovoida ratkaisuja, jotka saadaan yrityksemme kehittyneiden teknologisten ratkaisujen avulla testikäyttöön ennätysajassa. Matka Ideasta tuotteeksi on huomattavasti lyhyempi kuin vuosi sitten ja Punoksen tarjoamat tekoäly- ja integraatiokoulutukset auttavat alkuun ja avaavat mahdollisuuden pidempiaikaiseen kumppanuuteen.
Ratkaisuesimerkki #1 – Infonäyttö
Yritys A tahtoo eteisaulassaan olevan infonäytön ymmärtävän mitä tahansa kieltä, ohjeistavan käyttäjää tai antavan käyttäjälle tarvittavat tiedot.
Ratkaisuesimerkki #2 – Älykäs tiedonhaku sisäisistä järjestelmistä
Yritys on kerännyt massiivisia määriä tietoja ja haluaa tuottaa palvelua jossa käyttäjä voi omalla kielellään kysyä mitä tahansa asiaa. Suuremmasta datamäärästä järkevien koosteiden luonti tai täsmävastauksen ehdollinen noutaminen on saattanut ennen vaatia tietokantaosaajilta ja datatieteilijöiltä valtavia määriä työtä. Generatiivisen tekoälyn avulla raportti tai vastaus saadaan kuitenkin lähes välittömästi.
Esimerkki:
1. Henkilö tulee elämysmatkailua tarjoavaan yritykseen ja kertoo haluavansa meloa kajakilla, yöpyä laavussa tai leirintäalueella, pelata minigolfia sekä frisbee golfia.
2. Tekoäly luo älykkään kyselyn yrityksen palvelukantaan.
3. Lopuksi tekoäly koostaa vastauksen käyttäjän omalla kielellä. Kertoo reitin pituuden ja mahdolllistaa tarvittavien palveluiden varaamisen.
Ratkaisuesimerkki #3 – Älykäs tiedonhaku ja analysointi
Yritys haluaa tehostaa toimintaansa mahdollisimman pienillä muutoksilla. Usein suuret muutokset ovat raskaita tai hitaita toteuttaa ja alaoksilla roikkuvia herkullisia omenoita ei huomata kerätä. Joskus pienellä muutoksella voidaan saavuttaa suuri käytännön hyöty. Tekoälyä voidaan käyttää yhdessä koneneiden liiketoimintakonsulttien kanssa kartoittamaan niitä asioita joista saadaan pienimmällä vaivalla suurin etu. Kohdennettu tehostaminen tuo säästöä esimerkiksi energiaan tai aikaan. Tai se voi vähentää ruoka- tai materiaalihävikkiä merkittävästi. Pelkästään erilaisten toimintojen tai ostettujen palveluiden uudelleen ajoittaminen saattaa jopa puolittaa kustannukset joissakin tapauksissa.