Image
Lue mietteemme WWDC 2020:sta!

Tätä tapahtumaa ei peruttu – Apple WWDC 2020

Erno Soihtu, 24/06/2020

Applen toimitusjohtaja Tim Cook nousi maanantaina tyhjän yleisön eteen aloittaen vuoden isoimman Apple-tapahtuman: World Wide Developers Conferencen. Ennen siirtymistä Applen tuotepäivityksiin WWDC 2020:ssa, Cook ennalta-arvattavasti jakoi ajatuksiaan Yhdysvaltain poliittisista levottomuuksista sekä COVID19-tilanteesta. Verkossa tapahtumaa seurasi tuttuun tapaan miljoonat fanit ja kriitikot, joista suuri osa on kehittäjiä. 

Omenatuoteperheen laitteet entistä helppokäyttöisempinä

Tuote-esittelyt alkoivat uudesta iOS 14 -versiosta. Käyttäjän on vastaisuudessa yhä helpompaa löytää puhelimen ruudulta haluamansa sovellus tekoälyavusteisesti. Tämä tapahtuu uudella haku-välilehdellä. Apple lupaa hakuominaisuuden olevan niin kätevä, ettei käyttäjä välttämättä edes halua nähdä muita välilehtiään puhelimensa applikaatioille. Lisäksi Apple tuo iOS 14 parannetut widgetit joita pystyy nyt sijoittelemaan entistä dynaamisemmin. Ja kuten arvata saattaa, päivityksiä oli luvassa myös Memoji-hymiöille.

Tekoälyyn liittyen puhelimen Siri-assistentti sai uusia ominaisuuksia: se pystyy nyt tulkkaamaan puhetta reaaliajassa keskustelevien osapuolten välillä. Suomenkielelle ominaisuutta saadaan kuitenkin vielä odottaa pitempään. Nähtäväksi jää tämän ominaisuuden varsinainen hyödyllisyys arkielämässä.

Puhelimen Messages-sovellus sai päivityksiä, joista osa löytyy jo esimerkiksi Facebookin WhatsApp-applikaatiosta. Vastaisuudessa ryhmäkeskustelut sujuvat paljon helpommin ja käyttäjä voi myös esimerkiksi kiinnittää viestejä ketjun alkuun itselleen. Messages sovelluksen päivittämistä voidaan pitää pyristelynä pysyä mukana muiden pikaviestijättien kelkassa. Suurta suosiota Messages ei tule koskaan saavuttamaan, koska se toimii ainoastaan Applen laitteilla.

Informaation lisäksi myös ihmiset liikkuvat, ja tätä helpottamaan Apple tarjoaa digitaalisia autonavaimia. Yhteistyössä autovalmistajien kanssa Apple on kehittänyt ratkaisun, jolla auton oven saa avattua ja lukittua pelkällä puhelimella, jolloin fyysisiä avaimia ei enää tarvita. Oikeudet oman auton käyttöön voi vastaavasti antaa suoraan toisen käyttäjän iPhoneen. Voisivatkohan varkaat tulevaisuudessa hakkeroitua näihin autoihin?

Sähköautoilla suunnistaminen helpottuu, kun iPhone laskee reittisi varrelle myös varikkopysähdykset latausasemille, ottaen huomioon mikä latausasema soveltuu juuri käyttäjän automerkille. Maps-sovellus ojentaa myös pyöräilijöille käden laskemalla pyöräilyreitit yhä paremmin ja tarjoten oikoreittejä, esimerkiksi ohjeella “Kanna pyöräsi portaiden yli tästä”. Niin pyöräilyreittejä kuin sähköautoilla suunnistamista ei ainakaan ensi alkuun ole saatavilla Suomessa.

Ennalta-arvatusti päivityksiä on luvassa lisäksi iPadeille, televisioille ja rannekelloille unohtamatta seuraavaa uuden ulkokuoren saanutta MacOS-versiota, jonka yhtiö tituleerasi Kalifornian vuoristoalueen mukaan nimellä Big Sur.

Haaste prosessorialan vanhalle ketulle

Jatkossa Applen Mac-tietokoneiden sirut käyttävät samaa arkkitehtuuria kuin mobiililaitteet, tarjoten parempaa suoritustehoa ja virranhallintaa. Uudet sirut myös parantavat laitteiden tietoturvaa.

Jotkin yhtiön isoimmista applikaatioista toimivat jo uuden raudan kanssa. Esimerkiksi videomuokkaukseen käytetyn Final Cut Pro:n näytettiin pyörittävän kolmea 4K-resoluution videota samaan aikaan käyttäen iPad:lle luotua suoritinta. Suoritustehopäivitykset demottiin myös Photoshopilla, Affinity Photolla, Lightroomilla sekä Cinema 4D:llä. Vaikka demot olivat näyttäviä, ei Apple jakanut juuri yhtään teknisiä yksityiskohtia uusista ns. ARM-pohjaisista siruista.

Uusilla ARM-pohjaisilla laitteilla vanhan Intel-pohjaisille mäkeille kirjoitetetun softan saa puolestaan pyörimään Rosetta 2-työkalulla. Yhtiö lupasi tukevansa Intelin teknologiaan perustuvia laitteitaan vielä vuosien ajan.

Viikko on vasta alussa

WWDC 2020-viikko on Apple-kehittäjälle yhtä juhlaa: tärkeitä julkistuksia on luvassa myös maanantain avausesityksiä pidemmälle aina perjantaille asti. Seuraamme Punoksella mielenkiinnolla, mitä muuta Applella on tänä vuonna tarjota.

P.S. Voit katsoa Applen avausesitykset kokonaisuudessaan täältä. Viime vuoden artikkeliimme tapahtumasta pääset puolestaan tästä.