Image
Luonnos Nightingale Health Oy:n sovelluksesta

Ennakoivaa terveydenhoitoa – My Nightingale -mobiilisovellus

Hannu Alakangas, 19/02/2020

Tammikuu 2000. Allekirjoittanut, eli silloinen alokas Alakangas tuodaan Sotilassairaala Tilkkaan tutkimuksiin, joissa otetaan selville mikä taistelijan polvea vaivaavan tulehduksen on aiheuttanut. Parit verikokeet, tiputusta, lepoa ja buranaa – näillä saadaan varusmies takaisin palvelukseen.

Pikakelaus tammikuuhun 2020. On perjantai, kuun viimeinen päivä, kello näyttää 7.40. Armeijan harmaat ovat vaihtuneet harmaisiin hiuksiin, ja löydän itseni taas samasta miljööstä, Helsingin Mannerheimintien kupeesta. Sotilassairaalaa ei enää paikalla ole, mutta hienoa terveysalan historiaa jatkaa tiloissa Nightingale Health Oy, ja sen asiakastila Nightingale Nest.

Yritys on kehittänyt kansainvälisesti tunnustettua kroonisten sairausten ehkäisemiseen tarkoitettua verianalyysiteknologiaa. Yhden henkilöltä otetun verinäytteen perusteella Nightingalen asiantuntijat voivat tehdä havaintoja elämäntapojen vaikutuksista ja riskeistä sairastua tulevaisuudessa.

Keskityn tässä kirjoituksessa itselleni tutuimpaan Nightingale Healthin palvelumuotoon, eli yksittäisille asiakkaille tarkoitettuun verianalyysipalveluun. Lyhyesti, palvelu toimii seuraavasti: käyttäjä ostaa Nightingale Healthin nettisivuilta verianalyysipaketin, varaa ajan näytteenottoon ja käy antamassa sen Nestissä, ja lopuksi saa tulokset matkapuhelinsovellukseensa. Koen yrityksen kilpailevan tällä alueella perinteisempien toimijoiden ja toimintamallien kanssa.

Olen siis tullut paikalle antamaan verikoetta. Nightingale Health lanseerasi tämän verianalysointipalvelunsa 30. tammikuuta, ja on ollut tosi mukavaa päästä ensimmäisten joukossa testaamaan koko palveluprosessia. Punos Mobile Oy on ollut viime kesästä asti mukana kehittämässä palveluun kuuluvaa My Nightingale -mobiilisovellusta.

Olen edellisenä päivänä ostanut Nightingalen nettisivujen kautta heidän 79 €:n hintaisen pakettinsa (lähtötilanne- ja seurantatestit), jolla saa todella laajan arvion omasta terveydentilastaan. Arvio sisältää muun muassa tarkkoja veriarvoja, vertailuja ohjearvoihin (asteikolla Needs attention-Excellent), listan tiettyihin arvoihin vaikuttavista tekijöistä, sekä itselleni erityisen mielenkiintoisen kohdan “Heart age”, koska kaikkihan tietävät kuinka stressaavaa yrittäminen kuulemma on. Jatkossa tarjolle on tulossa myös paketteja kotinäytteenottoon, sekä vuositilauksia (sisältää paketista riippuen tietyn määrän näytteenottoja).

Näytteenotto Nestissä on pyritty tekemään niin mukavaksi kuin mahdollista. Tilat ovat yleisilmeeltään mahdollisimman ei-sairaalamaiset ja taustalla soi miellyttävä musiikki. Ilmoittaudun asiakaspalvelijalle ja istahdan odottamaan vuoroani. Paikalla tuntuu olevan paljon kaltaisiani, eli keski-ikäisiä tai hieman nuorempia miehiä. Kenties olemmekin ainakin yksi kohderyhmistä, joita yritys palvelullaan pyrkii tavoittamaan? Juttelin muutamien kanssa, ja kävi ilmi, että moni oli seurannut yritystä jo pidempään ja halusi itseni tapaan testata palvelua heti kun mahdollista. Kaikilla tuntui olevan kova kiinnostus omaa terveyttään kohtaan, mutta syystä tai toisesta elintavoissa oli parannettavaa.

Punos Mobilen toimitusjohtaja Hannu Alakangas kävi Nightingale Nest -tiloissa.

Hetken kuluttua saan kutsun näytteenantoon, jossa luovutan yhden koeputken verran verta, aikaa menee muutama minuutti. Näytteenoton jälkeen on tarjolla pientä syötävää ja juotavaa. Nämä tulevatkin tarpeeseen sillä mahdollisimman oikeiden tuloksien saantia varten näytteenantajan on pitänyt paastota 10-12 tuntia.

Seuraavan viikon tiistaina tulokset ilmestyvätkin palvelulupauksen (2 arkipäivää) mukaisesti My Nightingale -sovellukseen, itse käytän sen Android-versiota. Muuten aika lailla käyttöliittymältään pelkistetty sovellus saakin nyt kerralla kunnolla sisältöä. Sovelluksessa näkyy terveyden yleisindeksin lisäksi liikennevaloväreillä kuvattuna kuusi eri aluetta, joiden tarkempiin arvoihin pääsee myös porautumaan. Esimerkiksi diabetesriskin kohdalla kerrotaan yleiskuvaa diabeteksestä, kuinka suuri riski minulla on sairastua seuraavan 10 vuoden aikana, sekä tarkat luvut tähän vaikuttavista veriarvoista. Sovellus on siis varsinainen tietopankki terveydestään kiinnostuneille. Pitää muistaa jutella vielä tarkemmin kehittäjien kanssa siitä, että miten helposti yhtenä kehitysteknologiana käytetty React Native taipui sovelluksen vaatimuksiin.

Tältä My Nightingale -sovellus näyttää helmikuussa 2020.

Tähän mennessä koen koko palveluprosessin toimineen hyvin. Jatkokehitettävää riittää tietysti aina – omasta mielestäni olisi esimerkiksi mukavaa saada jonkinlainen taulukkomuotoinen listaus eri veriarvoista, joko suoraan sovelluksessa tai sitten esimerkiksi PDF-tulosteena. Se olisi hyvä sekä omaan käyttöön, että myös esimerkiksi ravintoterapeutille lähettäväksi tai kavereiden kanssa ihmeteltäväksi. Tällä hetkellä sovellus on saatavilla vain englanninkielisenä, toivottavasti muitakin kieliä saadaan mukaan mahdollisimman pian. Aihealueen laajuudesta ja toisaalta laadukkaasta sisällöstä johtuen, ymmärrän kyllä varsin hyvin, että nyt saatavilla on vain englanti. Ja sitä tekstimuotoista sisältöä on siis todella paljon verrattuna useimpiin muihin sovelluksiin. Sovellus vaatii toimiakseen verkkoyhteyden, se on mielestäni tässä vaiheessa viisas ratkaisu muun muassa tietoturvan kannalta.

Niin, ja ne omat tulokseni? Yleisindeksi oli 80, eli parannettavaa jäi. Tulokset olivat ihan odotetun suuntaiset, mutta muutamiin yksittäisiin asioihin ja arvoihin tulen kiinnittämään jatkossa tarkemmin huomiota. Toivon, että välillä vilkaisu sovellukseen tuo omalta osaltaan tarvittavan lisäboostin omasta terveydestäni huolehtimiseen. Odotan myös tosi mielenkiinnolla miltä arvot näyttävät esimerkiksi 6 kuukauden kuluttua, kun olen käynyt pakettiin kuuluvassa jatkotestissä. Ja sitä, että millä tavalla uudet tulokset ja arvojen muutokset ovat sovellukseen visualisoitu. Mutta jo nyt, onhan tämä täysin eri juttu kuin “perinteinen” A4-listaus eri veriarvoista, joka ei ainakaan allekirjoittaneelle kerro ilman opastusta juuri mitään.

Ennustan ja toivon palvelulle hyvää tulevaisuutta. Kaikki tietävät kuinka kallista sairastaminen on. Nightingale Healthin avulla asioihin voidaan toivottavasti reagoida jo proaktiivisesti, jolloin siitä hyötyvät ihan kaikki. Tästä tulee varmasti myös hitti esimerkiksi henkilöstölahjojen muodossa, osana kokonaisvaltaista terveydenhuoltoa.

Sovellus on ladattavissa Android- ja Apple-puhelimille:

Android

Apple

https://nightingalehealth.com/