Image
Facebookin F8-konferenssi koskettaa myös suomalaisia yrityksiä.

Facebook F8 2019 on nyt ohi. Mitä se merkitsee suomalaisille yrityksille?

Erno Soihtu, 02/05/2019

Eilen 1.5. päättynyt Facebookin maailmankonferenssi “F8” nosti jälleen kerran yksityisyydensuojan valokeilaan. Toimitusjohtaja ja perustaja Mark Zuckerberg nousi tuttuun tapaan lavalle Kalifornian San Joséssa kertomaan miljardiyhtiön tulevaisuuden suunnasta. Yhdysvaltalaisesta sijainnista huolimatta tapahtumassa puhuttiin myös suomalaisia ja suomalaisia yrityksiä koskettavista asioista.

Pääteemana yksityisyys

Facebook on usein ollut kansalaisten ja viranomaisten kritiikin kohteena. Ennen vappua New Yorkin oikeuskansleri avasi tutkinnan koskien Facebookin epäiltyä 1,5 miljoonan käyttäjän sähköpostiyhteystietojen luvatonta keräämistä. Tässä valossa yhtiöllä on varmasti vaikeuksia antaa uskottava viesti yksityisyyttä koskevista parannuksista; sanat ja teot eivät yksinkertaisesti kohtaa. Ei siis ihme, että Facebookin suosio on myös Suomessa laskussa.

Kansainvälistä poliittista vastuuta

F8 tarjosi samalla konkreettisia teknologisia ratkaisuja näihin ja muihin ongelmiin. Jalustalle nostettiin Intian käynnissä olevien parlamenttivaalien reilun toteutumisen varmistaminen. Haasteena tässä on, että Intiassa käytetään 22 kirjoitettua kieltä. Koneoppimisen parannuksilla kuitenkin yhtiö väittää pystyvänsä vähentämään valheellisen informaation määrää palvelussaan. Tekoäly kykenee nykyään niputtamaan useamman kielen yhteen ja yhdistelemään samaa tarkoittavia lauseita. Näin tarvitaan huomattavasti vähemmän dataa opettamaan tekoälyä. Tällä on merkitystä vähän käytetyille kielille, kuten suomelle.

Vaikutukset Suomessa

Mikäli Facebookin lupaukset pitävät paikkansa, myös suomalaiset mainostajat voisivat osittain huokaista helpotuksesta. Uusi algoritmi ei mainostaisi näiden palveluita ja tuotteita esimerkiksi vihapuhe- tai väkivaltasisällön yhteydessä. Kuitenkin tälläkin hetkellä tekoälyn suurimmat kompastuskivet ovatkin vihapuheeseen ja kiusaamiseen liittyvän materiaalin tunnistaminen.

Pienyrittäjille Facebook tarjoaa liiketoiminnan tehostamista WhatsApp Business -palvelun tuotekatalogien avulla. Toimitusjohtaja Zuckerberg lupaa vuoden loppuun mennessä uutta mainosalustaa applikaatiossa, jossa esimerkiksi kulmakahvilat voisivat mainostaa tuotteitaan. Tilaus ja maksuliikenne menisivät kätevästi applikaation kautta. Tällä hetkellä mobiilisovelluksen uutta ominaisuutta kokeillaan Intiassa.

Intian kaltaiset valtiot ovat haastavia kansainvälisiä markkinoita valloittaville mobiiliyrityksille. Vähemmän kehittyneemmissä valtioissa käytössä olevien puhelinten tallennustila on huomattavasti rajallisempaa, kuin vaikkapa Suomessa. Vastauksena tähän Facebook on julkaisemassa entistä kevyemmän ja nopeamman version applikaatiostaan ja Facebook Messenger-viestintätyökalusta.

Yhteenvetona Facebook ilmentää monia suurelle teknologiatoimijalle tyypillisiä ongelmia. Seuraankin mielenkiinnolla yhtiön jatkoa niin Facebook- ja WhatsApp-käyttäjänä kuin mobiilikehityksen näkökulmasta.

P.S. Voit tutustua F8:n esityksiin täältä.