Image
Image

Punoslaisia ratkaisuja- myös etätyössä

Hannu Alakangas, 03/09/2021

Moni etätyöntekijä on varmasti löytänyt itsensä samasta tilanteesta:
Mökillä olisi mukava työskennellä, mutta yhteydet eivät tee yhteistyötä ja hidas netti raastaa hermoja. Tässä blogissa ratkaisemme yhteysongelman ja annamme sinullekin ratkaisun avaimet!

Lähtötilanne:

Hannulla on mökki Kouvolan lähellä, jossa on kaksi erillistä päärakennusta, punainen ja keltainen talo. Talojen välillä on noin 35 metriä välimatkaa. Kummatkin talot sijaitsevat keskellä metsää korkeiden kallioseinämien ympäröimänä, ei siis liene yllätys, että yhteys on hitaanlainen tavallisella reitittimellä.

Punaisessa talossa netti toimii hyvin satunnaisesti, ja silloinkin hitaasti. Mökillä on keskimäärin neljä, joskus jopa seitsemän netin käyttäjää yhtäaikaisesti.

Huonojen yhteyksien takia, Hannu ei pystynyt työskentelemään mökillä, vaan joutuu ajamaan noin kilometrin päähän saadakseen yhteyden.

Nopeus lähtötilanteessa keltaisessa talossa.
Punaisen talon terassilta avautuva näkymä havainnollistaa kuinka jyrkät kalliot nousevat mökin ympärillä.

Ratkaisu ja työkuvaus

Punoslainen Samu oli sattumoisin toteuttanut vastaavan operaation omalle mökilleen. Samu toimitti Hannulle listan osista (listattu blogin lopussa) ja vertailussa valmiina ostettavaa ratkaisua vastaan, kannatti itse tekeminen taloudellisesti.

Projekti starttasi kartoittamalla lähimmät DNA:n yhteystornit Cellmapper– ja Karttapaikka -palveluiden avulla.

Lähimmät tornit löytyivät etelästä ja kaakosta, noin neljän kilometrin etäisyydeltä. Myös lännessä oli torni, noin 10 kilometrin päässä, mutta DNA:n asiakaspalvelu ystävällisesti varmisti, että parempi on kohdistaa yhteys lähimpänä sijaitseviin torneihin.

Ensimmäinen yritys yhteyden luomiseksi lähti liikkeelle ulkoisen antennin asentamisella keltaiseen taloon ja 10 metrin antennin jatkojohdon asennuksella.

Hannu ryömi helteen kuumentamalla vintillä ja aika oli kortilla, sillä yhteys piti saada toimimaan jalkapallon EM-kisojen peliä varten. Valitettavasti yhteys ei lähtenytkään pelaamaan odotetusti. Tässä vaiheessa oli käytössä vanha Huawein 4G reititin.

Pettymyksestä huolimatta otettiin uusi yritys. Uusi 4G+ reititin ja yksinkertainen Mesh- verkko tukiasemineen, jonka tarkoitus on jakaa yhteyttä tasaisemmin keltaiseen taloon ja toivottavasti ulottaa verkko myös punaiseen taloon.

Kompassisovellukseen merkittiin DNA:n tornien tarkat sijainnit. Tässä vaiheessa antennin jatkojohto poistettiin, sillä se heikensi yhteyttä ja korvattiin 20 metrillä RJ45-kaapelia. Myös mastoon asennettiin 1,5 metrin jatkopala, jotta saataisiin antenni korkeammalle.

Antennin jatkojohtoa poistettaessa, selvisi syy aiemmalle huonolle tulokselle. Johto oli huonosti kiinnitetty, varsinaista vikaa yhteydessä ei siis välttämättä ollutkaan.

Uuteen liitäntään reititin liitettiin suoraan antennin kaapeleihin ja RJ45 kaapeli mesh-reitittimen liitäntään, joka sijaitsee lähimpänä punaista taloa.

Deco mesh-sovellus helpotti loppujen pisteiden asennusta, muut mesh-verkon pisteet sijoitettiin keittiöön ja punaiseen taloon.

Toisella testauksella netin nopeus oli edelleen melko heikko, mutta wifi yletti hyvin myös punaiseen taloon, joka oli mukava yllätys.
Tässä vaiheessa oli hienosäädön aika, antennia säätämällä löytyi kohta jossa yhteys toimi parhaiten.

Yhteyden säädön jälkeen nopeus parani noin kymmenkertaiseksi.Etenkin latausnopeus parani ja tasoittui. Päätavoite toteutui ja wifi toimii punaisessakin talossa samalla nopeudella kuin keltaisessa. Ennen kaikkea mökillä voi nyt työskennellä, ilman että joutuu matkustamaan kilometrin päähän.

Vaihtoehtoinen ratkaisu olisi voinut olla kaksi erillistä wifi-verkkoa. Nyt wifi-yhteys toimii noin 30 metrin alueella jokaisesta jakopisteestä.

Yhteenveto:

Kaiken kaikkiaan projekti oli mukava toteuttaa ja Hannu suosittelee sitä kaikille, keillä on huono yhteys.

Nopeus projektin jälkeen, huomattava parannus!

Lista osista:


https://www.verkkokauppa.com/fi/product/74750/mgxvs/TP-LINK-Archer-MR600-4G-LTE-modeemi-ja-WiFi-tukiasema
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/6148/jqrjv/Fuj-tech-P-58MIMO-suuntaava-GSM-3G-4G-LTE-WiFi-MiMo-antenni
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/27411/gdstq/Finnsat-sahkosinkitty-teleskooppikiinnike-400-mm-700-mm
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/31930/cdbhx/Triax-38-mm-x-1-5-m-mastoputki-jatkettava x 4, yhteensä 6 metriä
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/60202/gdstk/Finnsat-sahkosinkitty-lenkkilaatta
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/6025/nxfnt/Finnsat-SMA-naaras-SMA-uros-10m-kaapeli x 2, molempiin antenneihin
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/67879/qmknf/TP-LINK-Deco-E4-WiFi-Mesh-jarjestelma-3-pack
https://m.motonet.fi/fi/tuote/475367/Hama-RJ45—verkkokaapeli-CAT6-UTP-20-m-bulk

Lisäksi:
Permanenttitussi
Perustyökaluja

Verkkoresurssit:
https://asiointi.maanmittauslaitos.fi/karttapaikka/ – Mahtava karttapalvelu, paljon erilaisia ominaisuuksia. Erittäin hyvä myös uuden talon ostajalle, voit helposti tarkastaa ympäristön ja tontin rajat.

https://www.cellmapper.net/map – Tämän ja DNA:n asiakaspalvelun avulla kartoitettiin parhaat yhteystornit

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gpsnav.evo.gps2&hl=en_US&gl=US – GPS Compass Explorer applikaatio. Tänne syötettiin tornien sijainnti ja sen avulla ohjattiin ulkoisen antennin sijainti okein. Tämä osoittautui tähän käyttöön parhaaksi testatuista kompassisovelluksista. Jos olet käyttänyt veneen navigaattoria, tämä toimii lähes samalla tavalla.

https://www.speedtest.net/ – Verkon nopeuden testaus