Image
React Finland -tapahtuma toi kehittäjät Suomeen ympäri maailmaa.

React Finland 2019 – Maailman huiput tapasivat Helsingissä

Samuli Hakoniemi, 21/05/2019

Huhtikuun lopussa reilu kolmesataa React ja React Native -kehittäjää kokoontui Helsingin Paasitorniin. Kolmipäiväinen tapahtuma, React Finland, järjestettiin nyt toista kertaa ja se houkutteli paikalle kehittäjiä ympäri maailman. Ohjelmaa riitti runsaasti myös ennen ja jälkeen itse päätapahtuman. Allekirjoittanut ei ollut tänä vuonna puhumassa tilaisuudessa vaan sen sijaan olin yksi sen kiireisistä järjestäjistä.

React Finland on alkujaan rakennettu ideologialla ”kehittäjiltä kehittäjille”. Tämä ajatus oli läsnä myös tänä vuonna ja näin järjestäjän näkökulmasta onnistuimme siinä mielestäni erinomaisesti.

Puhutaanpa hetki esityksistä

Tänä vuonna esitykset olivat ryhmitelty teemoittain ja tällä tavoin saatiin alleviivattua esitysten kontekstia. Tämä tapa sai osanottajilta hyvän vastaanoton.

Itselläni oli järjestäjänä valitettavan huonot mahdollisuudet seurata esityksiä muiden osanottajille näkymättömien nakkien ohessa, joten en lähde kommentoimaan yksittäisten esitysten sisältöä. Tauoilla kuitenkin nousi yksi kysymys esille: ”Missä React Hooks?”. Tämä oli tietoinen valinta järjestäjiltä. Eli vaikka hooksit ovat tuore juttu, niin niitä on jo ehditty käsittelemään yhteisössä moneen otteeseen. Esimerkiksi Ernon avaama Facebookin F8-konferenssi sisälsi esityksiä aiheesta. Hookseja ja esim. Suspensea käytiin läpi myös Nik Grafin workshopissa.

React Finland -tapahtumalla oli oma tyylikäs oluensa.

”Karhua kanssani”, vai miten se meni? Järjestimme tapahtumalle (omasta mielestämme) tyylikkäät nimikko-oluet.

Kehittäjät pitävät yhtä

Lisäksi halusimme painottaa esityksiä enemmälti pelkän koodaamisen sijasta yhteisön tilaan ja eräänlaiseen meta-keskusteluun. Tämä teema korostuikin sekä esityksissä että käytäväkeskusteluissa. Ekosysteemin kannalta onkin elintärkeää, että kaikki voivat hyvin ja jaksavat puhaltaa yhteiseen hiileen pilkunviilauksen sijaan. Yhteisöllisyys ja pehmeät arvot ovat kehittäjämarkkinoilla ehdottoman kovaa valuuttaa.

Järjestäjän näkökulmasta on aina haastavaa tarjota kaikille kehittäjille jotain kotiin vietävää. Suurin osa kehittäjäyleisöstä tuntui kuitenkin saavan paljon irti esityksistä sekä oheistoiminnasta, joten tässäkin suhteessa koen onnistuneemme.

Tärkeitä viestejä alan huipuilta

Kovan tason puhujat ymmärtävät kehittäjinä työtään myös teknisten ratkaisujen ulkopuolelta. Myös tämä kulma oli esillä usealla puhujalla. Itsekin olen sitä mieltä, että koodin suhteen ei järjestetä missikisoja vaan koodi on tiimijäsenten summa ja sen laadussa näkyy monta tekijää.

Punoksella olemme tästä samaa mieltä: koodi on aina tehtävä asiakkaan liiketoiminnallisten tavoitteiden perusteella. Lisäksi konsultin on uskallettava haastaa asiakkaan näkemystä.
On myös muistettava, että yhteisöissä on viitattu etenkin avoimen lähdekoodin ylläpidon ja hallinnan aiheuttamaan väsymykseen. Tämä viesti oli kuultavissa myös esityksissä ainakin rivien välistä. Vaikka henkilökohtaisesti en ole OSS-piireissä kovinkaan paljoa edustanut, niin osaan samaistua tuohon näkemykseen.

Ekosysteemin tulevaisuus

Harva asia kestää ikuisesti. Myös React ja React Native muuttavat muotoaan ja paljon on esimerkiksi sen sinä aikana, jotka olen itse viettänyt Reactin ja React Nativen parissa. Tämä on luonnollista kehitystä.

Tietenkin pyrimme React Finland ry:nä elämään kehityksen mukana ja tarjoamaan kehittäjäyhteisölle laadukkaita tapahtumia myös jatkossa. Keskustelimme muun muassa syksyn tapahtumasta, joka oli viime vuonna GraphQL -aiheinen.

Väläytin ideaa hieman pienemmästä “Freezing Edge” -konferenssista, jossa voitaisiin mennä hieman kokeellisemmalla linjalla. Eli ei käsiteltäisikään niitä päivittäisiä teknologioita ja työkaluja, jotka ovat jo käytössämme vaan istuttaisiin yhteen puhumaan siitä, miten asiat voisivat olla ja mitä keihäänkärkiä yhteisöllä on tarjota. Vaikka tämä ei toimisi suoraan ammatillisen taidon vahvistajana, se voisi avata uusia näkökulmia ja saada osallistujat innostumaan asioista, joita ei edes tiennyt olevan olemassa.

Lopuksi

On mahtavaa huomata, että Suomesta löytyy paljon osaamista ja mielenkiintoa React-ekosysteemin ympärillä. Yhtä mukava oli tajuta, että myös maailmalla arvostetaan paljon tätä osaamista ja että osanottajia tuli joka puolelta. Tästä kannattaa pitää kiinni! 🙂

Voit katsoa kaikki React Finlandin esitykset konferenssin Youtube-kanavalta.

Artikkelin kuvat on otettu järjestäjien luvalla tilaisuuden viralliselta Flickr-sivulta, jonka näet tästä.