Kalifornian San Josessa kävi jälleen kova pöhinä tämän viikon maanantaina, kun lavalle astui Applen toimitusjohtaja Tim Cook. On taas jokavuotisen WWDC-kehittäjäkonferenssin aika. Yleisemmin konferenssin käynnistävän Keynoten tarkoitus on ollut julkistaa Applen kehittämien käyttöjärjestelmien uudet versiot, tänä vuonna saimme myös Applen pro-perheeseen kuuluvia laiteuutuuksia.
Ei pelkkä yhden päivän karnevaali
Julkisuudessa yleensä huomiota saa lähinnä ensimmäisen päivän julkistustilaisuus, mutta kehittäjälle WWDC merkitsee koko viikon kestävää tiedonkeruukarnevaalia. Pitkin viikkoa Apple järjestää esityksiä ja työpajoja liittyen käyttöjärjestelmien uusiin ominaisuuksiin. Tänä vuonna meidän iOS-kehittäjien tutkan saivat värähtämään etenkin uutta SwiftUI frameworkkia käsittelevät esitykset. Mielenkiinnolla seuraamme myös koneoppimiseen ja Applen Metal frameworkkiin liittyviä esityksiä.
Uutta liiketoimintaa kelloilla
Syksyn watchOS 6 -päivityksen myötä Apple avaa WatchOS:lle oman App Store -kauppapaikkansa, joka mahdollistaa yksinomaan Apple Watchille luotujen ohjelmien jakamisen. Enää ei siis tarvita iOS-ohjelmaa, jotta voisimme asentaa halutun sovelluksen itse kelloon. Apple Watch on nyt siis onnistunut saavuttamaan jonkinlaisen autonomian, mikä kertoo WatchOS:n kehittymisestä kypsempään suuntaan sovellusalustana. Autonominen kauppapaikka tarjoaa uuden kanavan sovelluskehittäjille levittää tuotteita ja palveluita. Käyttäjät saavat kelloihinsa myös liudan terveyteen liittyviä ominaisuuksia, kuten seurannan kuukautiskierrolle, ympäristön melutasolle ja liikkumistrendeille.
Uusi Mac Pro ja Pro Display XDR ammattilaiskäyttöön
Syksyllä markkinoille saapuu Applen uusin Mac Pro -pöytätietokone. Tätä on saatu odotella, sillä edellisen kerran yhtiö lanseerasi pöytätietokoneita kuutisen vuotta sitten.
Uutta Mac Prota on saatavilla useissa eri tehokkuusluokissa. Tehokkaammillaan prosessoriin saa jopa 28 suoritinydintä ja näytönohjaimeksi 32 gigatavun muistilla varustetun Radeon Pro Vega II:en tai jopa 64 gigatavun Radeon Pro Vega II Duon. Välimuistin tila alkaa 32 gigatavusta, mutta sitä on mahdollista saada maksimissaan häkellyttävät 1,5 teratavua. Tavallinen pulliainen tuskin tarvitsee näin suuria tehoja. Voidaan kuitenkin pitää varmana että Mac Pro tarjoaa suoritustehoa sitä tarvitseville.
Mac Pron kaveriksi on myös mahdollista hankkia huimaa tarkkuutta tarjoava 6k-näyttö Pro Display XDR. Näyttö on 32 tuumainen ja sen natiiviresoluutio on 6016 x 3384 pikseliä. Käyttäjä saa ulottuviinsa P3-väriavaruuden sekä 10-bittiset värit. Näytön kirkkaus saavuttaa jopa 1600 nitin rajapisteen ja kontrastisuhdekin on erinomainen 1000000:1. Näyttöä tullaan todennäköisesti käyttämään lähinnä elokuva- ja valokuvatuotannossa.
iOS 13 on kumarrus vanhojen puhelimien omistajille
Yhtiön mobiililaitteiden uusin käyttöjärjestelmä tarjoaa perinteisiä, vuosittain iOS:ssä nähtäviä parannuksia. Esimerkiksi kartat näkyvät yhä suuremmalla tarkkuudella. Kuviin ja videoihin saa uusia filttereitä, sekä digitaalinen assistentti, Siri, kuulostaa yhä enemmän oikealta ihmiseltä. Siri osaa nyt myös lukea käyttäjän viestit ääneen ilman, että puhelimeen tarvitsee edes katsoa. Lavalla riittävästi esitysaikaa sai myös iOS:ään saapuva Dark Mode, joka on varmasti ollut iso työmaa Applelle.
Applikaatioiden tiedostokoko tulee päivityksen yhteydessä laskemaan keskimäärin puolella. Tämä toki on tervetullut uudistus vanhoille puhelimille, mutta Applen uusimmat pienimmällä flash-muistilla varustetut puhelimet ovat jo sen verta tilavia, että tämän uudistuksen ja ilmoitetun nopeusparannusten myötä voimme tulkita nämä kumarruksena vanhempien puhelimien omistajille. Uudella iOS 13 -versiolla Apple jatkaa siis edellisen version kartoittamaa linjaa käyttöjärjestelmän optimoimisen suhteen.
SwiftUI
Kehittäjien keskuudessa eniten keskustelua on varmasti herättänyt Applen uusi käyttöliittymien luomiseen tarkoitettu SwiftUI. Tulokkaan odotetaan korvaavan Objective-C -ajoista asti vallinneen UIKit frameworkin. SwiftUI:n tuominen markkinoille on Applelta looginen askel kohti Swift-painoitteista maailmaa. Emme ole vielä päässeet kokeilemaan uutta tulokasta, mutta ensivaikutelma on mairea. SwiftUI näyttää tarjoavan modernia lähestymistapaa käyttöliittymien luomiseen. SwiftUI:n syntaksi on lähellä Androidin Jetpack Composea. Suurin ilonaihe Apple-kehittäjien keskuudessa on kuitenkin varmasti Xcodeen sisään leivottu ominaisuus, joka mahdollistaa koodin muutosten näkemisen livenä. Kömpelöiden storyboardien sijaan Xcode ja SwiftUI tuovat kehittäjälle koko näkymän toiminnallisuuden testattavaksi.
Kuten itse Swiftin kanssa kävi, menee varmasti useampi vuosi, että SwiftUI pääse UIKitin tasolle. Jäämme kuitenkin toiveikkaana odottamaan kehittäjien ensimmäisiä huomioita Swift-perheen uudesta tulokkaasta.
SwiftUI on myös suunniteltu toimimaan kaikilla Applen alustoilla. Se on siis ensimmäinen harppaus Applen uuteen suuntaan – yksi sovellus, kaikki alustat.
Yksityisyydestä
Applen ohjelmistokehityksen johtajalla Craig Federighillä ei ollut mitään hyvää sanottavaa Googlen ja Facebookin tarjoamista kirjautumistoiminnoista. Kritiikin kärjessä oli se, että kirjautuessa näiden kautta käyttäjä tulisi myös tarjonneeksi tietojaan myytäväksi mainostajille. Ratkaisuksi Federighi tarjosi Applen omaa kirjautumistoimintoa. Erona edellisiin se, että Apple ei seuraisi käyttäjän toimintoja verkkosivulla tai sovelluksessa.
Itse asiassa käyttäjän ei tarvitse antaa ulkopuolisille sovelluksille varsinaista sähköpostiaan, sillä “Sign in with Apple” -toiminnolla käyttäjä voi luoda erillisen sähköpostiosoitteen, josta sähköpostit ohjataan käyttäjän varsinaiseen osoitteeseen. Näin ollen sovelluksen tietokantaan ei tule koskaan listautumaan käyttäjän oikea sähköposti. Mikäli käyttäjä haluaa lopettaa sähköpostit tästä sijainnista, tarvitsee hänen vain poistaa väliaikainen sähköposti iCloudin asetuksista. Tällöin käyttäjä toki menettää pääsyn sovelluksen tai palvelun käyttäjätilille.
Apple Login -toteutus on herättänyt kehittäjäpiireissä jo vilkasta keskustelua. Ominaisuuden dokumentaatiosivulta käy ilmi, että Apple on määritellyt ominaisuuden pakolliseksi kaikkiin sovelluksiin jotka käyttävät jo jonkun muun palveluntarjoajan vastaavaa toteutusta. Tämä on kaksijakoinen juttu. On jollain tapaa ymmärrettävää, että Apple haluaa pakottaa sovellukset ominaisuuden käyttöön. Tarkoittaahan se käyttäjille lisää turvaa huonolta tietoturvalta, kun käyttäjän varsinainen sähköposti ei pääse vuotamaan tietomurron yhteydessä. Eivätkä Facebookin kaltaiset käyttäjätietojen myynnin jättiläiset vapaaehtoisesti ole lisäämässä Applen anonyymia kirjautumismahdollisuutta sovellukseensa. Tarkoittaahan se rahavirtojen ehtymistä. Toisaalta on myös hieman huolestuttavaa nähdä Applen näin aggressiivisesti tuovan uutta ominaisuutta käyttöön. Toivottavasti ei tule tavaksi.
Kadonneet laitteet talteen bluetoothilla
Applen uusi FindMy-teknologia varmistaa, että voit löytää kadonneen tai varastetun Applen laitteesi, vaikka se olisi jo kytketty pois päältä. Laite lähettää lyhyin väliajoin Bluetooth-signaalin, jotka muut lähellä olevat Applen laitteet välittävät eteenpäin. Näin muodostuneelta kartalta käyttäjä voi nähdä laitteensa olinpaikan. Kadotetun tai varastetun laitteen löytäminen on siis entistä helpompaa. Ominaisuus toimii ainakin Applen tietokoneissa ja puhelimissa.
Uuteen macOS Catalinaan esiteltiin myös Activation Lock -ominaisuus, joka mahdollistaa tietokoneen täyden lukkiutumisen sen ollessa kadonnut tai varastettu. Activation Lock toki toimii vain uusimmissa macOS -laitteissa joissa on T2-turvasiru.
Suurin ilo kuuluu kehittäjille
WWDC-konferenssilla on tapana olla mielenkiintoisinta aikaa juuri kehittäjille. He pääsevät tunnustelemaan uusia ominaisuuksia sekä kuumeisesti testaamaan kehittämiään sovelluksia uusia käyttöjärjestelmiä vastaan, ja ennen kaikkea keräämään tietoa.