Image
punos mobile taksvärkki

Taksvärkkipäivä Punoksella – nuori tubettaja haastaa yritysmarkkinoinnin

Erno Soihtu, 31/05/2019

Kehittäjämme Samuli Hakoniemen poika, Rasmus 13v, on jo nyt internet-maailmassa melkoinen tekijä: hän pitää noin 30000 tilaajan Fortnite-aiheista Youtube-kanavaa. Rasmus oli vastikään vieraanani Punoksella taksvärkkinsä yhteydessä auttamassa meitä vanhoja partoja viestinnässämme. Pohdimmekin, onko Punoksen yritysviestinnässä ja tubettamisessa jotain yhteistä. Yhteistuumin päätimme kirjoittaa aiheesta artikkelin blogiimme.

Pulpettien kulutetut penkit

Olen huomannut kouluaikojen äidinkielen opiskelustani olevan mittavaa hyötyä työssäni. Yksinkertaisesti pidän kirjoittamisesta. Rasmus puolestaan kertoi käyttävänsä mieluummin omaa ääntään kuin kalkuttavan näppäimistöään. Oli mielenkiintoista havaita, että esitykset voivat meitä kumpaakin jännittää enemmän kuin kameran edessä oleminen – vaikka ruudun takana olisikin paljon suurempi yleisö!

Nörtteilystä GDPR:ään

Rasmukselle yksi mielenkiintoisimmista piirteistä viestinnässämme oli Kanaliigan PlayerUnknown’s Battlegrounds -peliturnaus. Valitettavasti liigassa ei ole Fortnitea – ainakaan vielä! Olemme Rasmuksen kanssa molemmat innokkaita tietokonepelaajia ja kävimmekin tiukkaa väittelyä Fortniten ja Apex Legendsin välisistä voimasuhteista.

Huomasimme, että varsinkin rekrytoimiseen liittyvä markkinointi on tubettamisen lailla usein kevyempää ja humoristisempaa, sillä kohderyhmä ei ole tätä sisältöä lukiessaan yleensä työhaastatteluhousut jalassa, riippuen tietenkin käytettävästä kanavasta. Asiakasmarkkinoinnissa käytämme asiallisempaa linjaa, sillä kovinkaan emoji-tykitys ei oletettavasti vakuuta ihmisiä, jotka etsivät liiketoimintalähtöistä mobiili- tai web-kehitystämme.

Rasmus itse osoitti olevansa aikamoinen lakiasiantuntija. Pykälien noudattaminen on tärkeää niin yritysviestinnässä kuin henkilökohtaisessakin viestinnässä. Vieraallani oli hyviä huomioita EU:n direktiivin tekijänoikeuksista digitaalisilla sisämarkkinoilla artikla 13 merkityksestä Youtubelle. Käytännössä Youtuben pitäisi vastaisuudessa estää entistä tehokkaammilla toimilla tekijänoikeuksien alaisen materiaalin julkaisu palvelussaan. Kun alustalla on miljoonia videoita, mielestämme voi olla haastavaa käydä niitä läpi. Ehkä tässä voisi käyttää tekoälyä avuksi. Toivotamme Googlelle menestystä tähän haasteeseen vastaamisessa.

Viestintäkapula seuraavalle

Lopuksi Rasmus kommentoi vierailuaan Punoksella näin: ”Onhan täällä ihan kivaa olla ja mukavampaa kuin koulussa.” Terveiset Vartiokylän yläasteelle! Koulutuksessaankin Rasmus keskittyy viestintään, sillä hänen koululuokkansa panostaa siihen neljä tuntia viikossa. On hienoa nähdä, että ainetta voi opiskella halutessaan jo aikaisessa vaiheessa koulupolkua.

Toivotamme Punokselta onnea Rasmukselle hänen elämälleen ja uralleen, oli suunta sitten viestinnässä, markkinoinnissa tai jossain aivan muussa.

Kirjoittaneet yhteistyössä:
Rasmus 13v
Erno 29v