Image
AI-aiheeseen viittaava aivoja muistuttava muoto, joka koostuu useista pisteistä

Tekoäly, konenäkö ja AR kohtasivat Google I/O 2019:ssa

Erno Soihtu, 10/05/2019

Toukokuu on ollut kiireistä aikaa teknologiajäteille. Vain viikkoa myöhemmin Facebookin F8:n päättymisestä Google piti oman vuotuisen I/O kehittäjätapahtumansa. Facebookin tavoin ihmisten auttaminen ja arkisten sekä vähemmän arkisten ongelmien ratkaisu oli Googlen viestinnän keskiössä.

Odotettu uusi Android

Älylaitteiden Android-käyttöjärjestelmä sai viimein 10. versiopäivityksensä. Android Q:n markkinointinimellä toimiva julkaisu on myös aivan oikeasti järjestyksessä 10., Googlen mainosihmiset eivät päättäneet ohittaa yhdeksättä julkaisua, toisin kuin Microsoft.

Q tukee perinteisten laitteiden lisäksi taitettavia laitteita. Taitettavista onkin puhuttu jo vuosikaudet. Olisiko nyt viimein aika nähdä niitä elävässäkin elämässä? Otetaanpa huomioon, että vanha kunnon Nokia esitteli tätä konseptia jo yli kymmenen vuotta sitten.

Android Q tukee myös reaaliaikaisia, tekoälyn luomia tekstityksiä kaikkiin videoihin. Kun käyttäjä katsoo mitä tahansa videota, oli se sitten sovelluksessa, webissä tai livenä, Q pystyy luomaan siihen tekstitykset viiveettä. Parhaassa tapauksessa äänettömällä puhelintaan katselevat käyttäjät ja kuulorajoitteiset hyötyisivät tästä suuresti – mikäli ominaisuus toimii luvatulla tavalla.

Google viestitti olevansa tietoinen älylaitteiden tuomista terveydellisistä ongelmista. Uusi “focus mode” salliikin käyttäjän väliaikaisesti sulkemaan valitsemansa häiritsemät applikaatiot, kuten vaikkapa sähköpostin. Näin työnteko voi edetä keskeytyksettä. Pitkään odotettu ”dark mode” puolestaan säästää silmiä tummemmalla näytöllä.

Ravintoloille lisää asiakkaita konenäöllä?

Google Lens -kuvantunnistusteknologia on osa Google Photos -kuvasovellusta. Tilaisuudessa demottu uusin versio Lensistä voi etsiä suositut ruokalajit menusta ja näyttämään niistä kuvia ja lisätietoa Google Mapsista ennen tilausta: asiakkaan tarvitsee vain osoittaa kameralla ruokalistaa. Samalla tekniikalla voi kääntää vieraskielisen kyltin omalle kielelleen ja antaa Google Assistantin lukea se joko alkuperäisenä tai käännöksenä. Kansainvälisesti tästä on hyötyä niin turisteille, lukutaidottomille kuin näkörajoitteisillekin.

Allekirjoittaneelle toki herätti huvitusta Googlen video intialaisesta lukutaidottomasta naisesta, joka pystyi puhelimensa tulkkaamisen avulla ymmärtämään luettua tekstiä. Totta kai tällaiset mahdollisuudet ovat upeita, mutta monellakohan köyhyysrajalla olevalla intialaisella on varaa omaan älypuhelimeen? Tätä sopii kysyä. Vuonna 2017 miljardilla intialaisella ei ollut älypuhelinta. Google itsekin on asiaa kysynyt, sillä teknologia se on tiivistänyt teknologiansa 100 kilotavuun ja väittää sen toimivan 35 dollarin hintaisillakin puhelimilla.

Yhtiö lupaa nämä ominaisuudet kuun loppuun mennessä. Suomenkielistä tukea tosin saa varmasti odottaa pidempään.

Yhä enemmän ihmisen kaltainen Google Assistant

Seuraavan sukupolven Assistant tulee olemaan nopeampi ja intuitiivisempi. Koska osa siitä on voitu siirtää pilvestä suoraan käyttäjän puhelimeen, on tekoälyn vasteaika käyttäjän puhumaan pyyntöön laskenut merkittävästi. Assistant pystyi ainakin tilaisuuden demossa sulavasti toteuttamaan puhelimen yleisimmin käytettyjä toimintoja ilman, että sen näyttöön tarvitsi juuri edes koskea.

Silti epäilen, että Assistant tulee tänäkään vuonna olemana lelua kummempi ominaisuus useimmille käyttäjille. Puheentunnistuksessa on vaikeaa luottaa, että sovellus ymmärtää käyttäjän sanoman oikein. Jos taas tarkistan ruudulta, mitä Assistant tekee, voisin yhtä hyvin käyttää käsiäni saman asian tekemiseen. Toki ihmisille, joilla on vaikkapa motoriikkavaikeuksia, ääniohjaus voi olla varsin tarpeellinen ominaisuus.

Google Assistantin Duplex -varauspalvelu voi puolestaan jatkossa varata kaiken vuokra-autoista leffalippuihin. Duplexista on tulossa webbiversio Chrome-selaimeen Yhdysvaltojen ja Ison-Britannian käyttäjille myöhemmin tänä vuonna. Duplexin aikaisempi versio sai osakseen paljon kritiikkiä jo viime vuonna.

Tekniset vaikeudet eivät ole ainoa Assistantissa epäilyttävä asia. Jatkossa sovellus tulee tietämään yhä enemmän yksityiselämästämme. Näin se pystyy antamaan meille räätälöityjä suosituksia kaikesta podcasteista resepteihin.

Kyllä tietoturvasta ja yksityisyydestäkin puhuttiin

Google painotti yksityisyyttä huomattavasti vähemmän kuin Facebook F8:ssa. Silti yhtiö käsitteli tätäkin aihepiiriä, kuten olettaa saattaisi. Googlen kerätessä käyttäjistään enemmän tietoja, vastavuoroisesti myös käyttäjällä tulee olemaan enemmän valtaa siitä, paljonko ja mitä dataa Google kerää palvelimilleen.

Chromesta tuttu incognito-tila tullaan laajentamaan myös Google Mapsiin sekä Searchiin. Incognitossa yhtiö ei tallenna käyttäjästä mitään näissä kahdessa palvelussa. Lisäksi käyttäjät voivat asentaa automaattisen poistamisen filttereitä tulevaisuudessa. Nämä suodattimet poistaisivat aktiivisuus- ja sijaintitiedoista käyttäjän valitseman datan kolmen tai 18 kuukauden välein.

Augmentoitu todellisuus haussa

Jatkossa Googlen hakukoneeseen alkaa ilmestyä 3D-malleja hakutuloksista. Jos käyttäjä vaikka etsii uusia juoksukenkiä, voi lenkkareiden mallia tarkastella eri kulmista ja myös “sovittaa” nykyisiä kenkiä vasten. Myös tämän sovelluksen tapauksessa on oletettavaa, että suomalaiset jälleenmyyjät eivät tule ainakaan tämän vuoden puolella tätä myyntikanavaa vielä käyttämään.

“Hei Google, mihin olet menossa?”

Ehkä tulevaisuudessa lääkärinaikaa varatessa minun ja lääkärini tekoäly sopivat keskenään sopivimman ajan puhelimessa. Toistaiseksi kuitenkin nämä jäävät ihmisten hommiksi – varsinkin Suomessa.

Tilaisuudessa oli paljon muutakin, jota en vielä tässä avannut. Voit katsoa I/O:n esitykset tapahtuman Youtube-kanavalta.