Image
Sisätilapaikannus on entistä tarkempaa Android 9 Wi-Fi RTT:llä

Paikannuspalveluiden toteuttaminen Android 9 Wi-Fi RTT:llä

Juhani Lammi, 17/12/2018

Tiesitkö, että nyt voit paikantaa Android-laitteen 1-2 metrin tarkkuudella, jopa sisätiloissa? Wi-Fi RTT mahdollistaa uusia palvelukonsepteja, joista kerron nyt lisää tässä artikkelissa.

Tarkkaa paikannusta

Google julkaisi elokuussa 2018 Android Pie:n, joka toi tullessaan tuen järjestelmän tasolla Wi-Fi RTT:lle. Tämä ominaisuus mahdollistaa etäisyyksien mittaamisen verkkotukiasemien, kuten WLAN-reitittimien ja Android-päätelaitteiden, välillä.

Toisin sanoen nyt voidaan rakentaa palveluita, jotka käyttävät sisätilapaikannusta, sijaintipohjaista ääniohjausta sekä sijaintitietoja Wi-Fi teknologiaan tukeutuen. Tämä voidaan toteuttaa WLAN-tukiasemalla, jossa on RTT-tuki ja Android-päätelaitteella – muita laitteita ei tarvita. Tärkeänä huomautuksena toki, että kaikkien laitteiden pitää käyttää IEEE 802.11mc FTM -standardia, jotta tätä ominaisuutta voitaisiin hyödyntää.

Kolmella tai useammalla RTT-pohjaisella laitteella on mahdollista paikantaa yksittäinen laite 1-2 metrin tarkkuudella käyttämällä multilateraalista algoritmia.

Android-laitteen ei tarvitse edes ottaa yhteyttä tukiasemaan eikä tukiasema pysty paikantamaan laitetta – vain paikannuspyynnön tehnyt laite pystyy siihen. Laitevalmistajilla saattaa kestää Wi-Fi RTT-tuen käyttöönotossa, mutta se avaa ovet uusille sisätilapaikannuksen sovelluksille.

Käyttökohteita Wi-Fi RTT:lle

Mihin tätä teknologiaa sitten voisi liiketaloudellisesti käyttää? Tässä muutamia ideoita mielikuvituksen tueksi.

Verkon jäsenten paikantaminen

Jos Wi-Fi -laitteita on useita, on mahdollista luoda vertaisverkko paikannusta varten. Tämä toimisi ikään kuin paikkakoordinaatistona tai mobiililaiteverkkona. Esimerkiksi turistiryhmä voisi luoda jäsenverkon, jossa opas voi varmistaa omalla älypuhelimellaan, ettei kukaan eksy.

Sisätilapaikannus

Suuret tilat, kuten esimerkiksi ostoskeskukset, voivat käyttää Wi-Fi RTT:tä auttamaan shoppailijoita löytämään etsimänsä kaupat. Sisätilapaikannusta voisi käyttää myös suuren skaalan palveluille – on yhtä helppoa paikantaa työntekijöitä niin tehtaissa kuin toimistoissa.

Sijaintipohjaisen, kontekstuaalisen informaation tuottaminen

Yksittäinen kauppa ostoskeskuksessa voisi lähettää viestin kaikille lähellä oleville laitteille: “Viimeiset 10 donitsia puoleen hintaan!”. 1-2 metrin tarkkuudella olisi mahdollista mennä vieläkin pidemmälle lähettämällä viestejä koskien tiettyä osaa kaupasta: “Hyllyn 5 tuotteet nyt puoleen hintaan!” tai opastamalla: “Tällä hyllyllä ovat leivänpaahtimet sekä kahvinkeittimet”.

Toisenlainen käyttötarkoitus voisi olla vaikkapa mobiilisovellus, joka löytää käyttäjänsä kaverit tai kollegat isonkin tapahtuman keskeltä. Sijaintipohjainen data avaa myös mahdollisuuksia pelillistämiseen.

Sijaintipohjainen ääniohjaus

Laitteiden ohjaaminen äänellä on tällä hetkellä voimakkaassa kasvussa; keskenään yhdistetyllä elektroniikalla toimivat älykodit ovat tulossa yhä suositummiksi. Näissä kodeissa sisätilapaikannus voisi mahdollistaa käskyt, kuten “Sammuta tämä valo”.

Miten sinä käyttäisit tarkkaa paikannusta? Vai haluaisitko tietää lisää? Ota yhteyttä!